Fjra (vrouwelijke IJslandse hond)

      

 

 Terug

 


    Fjra, IJslands voor vrouwelijke IJslandse hond, zoals hierboven al vermeld. Mevrouw kwam in ons leven toen ze enkele weken oud was. We hadden haar besteld bij Ingeborg, nadat we enthousiast waren geraakt van de IJslandse honden.

  Op de foto hiernaast kun je zien hoe we haar de eerste keer zagen. En laten we eerlijk zijn, je hoeft helemaal niet van honden te houden om hier emotioneel bij te worden. Wat een bolletje wol was het. Nou ja bolletje wol, meer een bolletje marmot, want eerlijk gezegd leek ze daar meer op. Wel werd meteen duidelijk dat ze lief was en graag op zichzelf was. Dat bleek ook later in de 7e week toen ze de puppietest kreeg. 

 

                                                                PUPPIETEST.

De test liet zien dat Fjra een vrij sociale pup was. Zij was passief vriendelijk naar mensen niet overmatig genteresseerd in vreemden. Ze toonde vrij zelfverzekerd. Ze ging graag haar eigen gang en had niet perse de drang zich te manifesteren, ofwel gesteld op haar vrijheid. Verder toonde ze vrij stabiel, maar stiekem wat gevoeliger dan ze wilde laten merken. Ze toonde behoorlijk werklustig maar kon bij verkeerde begeleiding bezitterigheid ontwikkelen. En van de adviezen verderop in de test was dat er niet teveel druk gelegd moest worden op de hond (clickertraining). Ze heeft een resolute begeleiding nodig waarbij consequent zijn heel belangrijk blijkt. Fjra zou daar haar zekerheid uit halen. 

    Inmiddels zijn we enkele clickertrainingen verder en ben ik vooral voornemens consequent te blijven. Ik merk dat dit voor haar werkt. Ze is enorm werklustig als het gaat om de bal en de schapen, maar wil verder vooral haar eigen gang kunnen gaan. Dat is uiteraard wat we doen, hetgeen voor de kinderen niet altijd te begrijpen valt. 

Fjra is een scheet van een hond. Ze is lief, heeft absoluut geen enkele agressie in zich en kan heerlijk knuffelen als het haar uitkomt. Daarbij heeft ze sinds wij Gandur erbij hebben een hele grote rol in de opvoeding gespeeld. Omdat Fjra zo goed luistert en Gandur dat gedrag afkijkt, merk ik dat hij dus kopieert. Maar daarover bij pagina van Gandur.

    Wat Fjra zo typeert is dat ze zoooooo enorm graag achter de bal aan wil rennen. Je kunt geen moment van de dag per ongeluk balletje roepen of ze springt overeind en gaat haar bal zoeken. Ze komt dan voor je staan, stoot je met de neus hard aan en legt de bal voor je voeten. Tja probeer daar nu eens nee tegen te zeggen. Wat we standaard doen is n keer per dag een eind lopen. We gaan dan lekker met de bal gooien en daar geniet ze van. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar ik weet zeker als ik een hele dag met de werpstok zou gooien zij telkens de bal zou ophalen en weer terug zou brengen. Tjonge jonge jonge, wat een werklust. Grappig is dat Gandur haar tegenwoordig kan bijhouden. Ze rennen dan samen naar de bal en Fjra wint wel, ja dat wel. Maar dan terug h? Gandur hangt dan aan haar nek of staart en Fjra sleept het geheel, met de bal steevast in de bek, gewoon terug. Prachtig. 

                                                         

    Wat helaas door al dit geweld van Fjra is gesneuveld, zijn haar beide wolfsklauwen. Madame is zo enorm op de bal dat ze slidings maakt, duikvluchten uitvoert en sprongen door bosschage die Rambo nog niet zou durven uitvoeren. Helemaal blind op de bal, zoals dat heet. En van de twee wolfsklauwen hebben we vorig jaar operatief laten verwijderen, nadat ze deze had uitgescheurd met het rennen achter de bal. De ander was helaas vorige maand aan de beurt. Omdat deze wolfsklauwen gewrichten bevatten moet dit echt operatief gebeuren.  Ik raad iedereen aan om als je hond er n heeft uitgescheurd, ook de andere te laten verwijderen. Het scheelt enorm in de kosten en het herstel duurt maar n keer. Daarnaast gaan ze ook maar n keer onder narcose en dat is altijd beter voor de hond. 

    We hebben Fjra bij de eerste ingreep ook gelijk laten steriliseren, omdat we geen nestjes wilden en de sterilisatie op de lange termijn zou voorkomen dat ze een vorm van kanker zou krijgen die hieraan gerelateerd is.

Ik wil je uitnodigen eens rustig de foto's van Fjra te bekijken. Wij vinden het een bijzonder hondje !